End of an era

Uw all-time favoriete Anderlecht-trainer(s)

DINSDAG, 10 OKTOBER 2017, 16:04 - Libero
Logo Anderlecht-Online

WEBSITE - OPINIES Toeval of niet, maar het eerste stuk dat ondergetekende hier online plaatste, had als titel “20.000 trainers”.  Dat was in juni 2016, kort na de aanstelling van een nobele onbekende Zwitser als T1, een zekere René Weiler.
 

Ondertussen zijn we twaalf maanden en een mislukte zomer verder, is Weiler teruggekeerd naar de heimat, en is de natte droom van veel voetbalanalisten en Anderlecht-watchers werkelijkheid geworden: Hein Vanhaezebrouck is sedert 3 oktober officieel T1 van Anderlecht. 
 
Goed nieuws of niet, daar ga ik me niet over uitspreken, afwachten is nu de boodschap, en hopen dat de valse start nog kan worden goedgemaakt.
 
Wat mij persoonlijk, na zo’n 4 decennia het lief en leed van paars-wit gevolgd te hebben, steeds weer opvalt, zijn de heftige polemieken die telkens  weer ontstaan als de houdbaarheidsdatum van deze of gene trainer in zicht raakt.  Of het nu Weiler is, Hasi, Jacobs, Vercauteren, Van den Brom, … allemaal worden ze vroeg of laat buiten gekeken, en niet altijd op een even fraaie manier.
 
Vaak ook zie je de supporters in twee kampen verdeeld raken, een kamp dat het nog opneemt vóór de trainer en een kamp dat hem buiten schreeuwt.
 
Wat er ook van zij, discussiestof heeft het altijd al opgeleverd, dat was nu zo, dat was vroeger ook al zo. 
Vaak krijg ik daarbij wel eens de draag wie volgens mij “de beste trainer ooit bij RSCA” was.  Een vraag die ik eigenlijk moeilijk te beantwoorden vind.  Misschien is het makkelijker om trainers op te noemen waaraan ik geen te beste herinneringen bewaar: Vandereycken, Leekens, Neumann, …  Maar de beste? 
 
Meestal flap ik er dan toch één naam uit: Ivic.  “Al was Boskamp ook wel goed”, hoor ik me dan zeggen, … “en De Mos in zijn eerste jaar…”  Ik weet het eigenlijk niet, wie ik nu de beste vond … misschien mogen we Van Himst ook niet vergeten, die Scifo en Grün lanceerde en die met Anderlecht twee Europese finales bereikte …, ook niet slecht, denk ik, als palmares.
 
Maar eerlijk, ik zou het echt niet weten, er zijn er ondertussen al zoveel de revue gepasseerd, dat je haast een geschiedenis van Anderlecht zou kunnen schrijven, enkel en alleen aan de hand van al die verschillende trainers.
 
Misschien daarom dat ik dacht dat het geen slecht idee zou zijn om de vraag eens aan een heleboel supporters tegelijk voor te leggen:
 
Aan welke trainer bewaart u goede herinneringen, of minder goede herinneringen?  Wie was volgens u de beste?  Hoe zou uw top-3 (top-5?) aller tijden eruit zien?  En waarom?  Wie kent eventueel nog een leuke trainersanekdote?  Ivic?  Goethals?  Croon?  Aarzel vooral niet, gooi het in de groep, alle reacties zijn welkom …
 
PS. Het zou geweldig zijn mocht  iemand nog wat herinneringen kunnen delen uit het tijdperk Sinibaldi… ikzelf was toen nog niet geboren, maar op basis van wat ik over de man las en hoorde, vermoed ik dat hij een uitzonderlijke trainer was, misschien wel de architect van de huisstijl van het Astridpark?     
 anderlecht-online forum