Analyse: Celtic Glasgow

DINSDAG, 26 SEPTEMBER 2017, 02:31 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE - OPINIES Anderlecht neemt het woensdagavond in de Champions League thuis op tegen Celtic. Op papier de wedstrijd waarin Anderlecht de grootste kans maakt om de drie punten te pakken. Reden genoeg om de tegenstander al eens onder de loep te nemen.

Celtic werd de afgelopen zes seizoenen met een straatlengte voorsprong kampioen. Voornamelijk omdat eeuwige concurrent in juni 2012 failliet werd verklaard. Hierdoor werd Celtic trouwens de club die het langste op het hoogste niveau speelde zonder te degraderen. Sinds 1890.

Hoewel de rivaal intussen terug is, staat Celtic voorlopig opnieuw aan de leiding. De mannen van Brendan Rodgers hebben na zeven wedstrijden 19 punten verzameld, met achttien gemaakte doelpunten en amper drie tegen. Tegen Paris Saint-Germain kreeg de traditieclub er wel vijf om de oren.

De groen-witten spelen meestal in een 4-2-3-1 formatie. Van het vechtvoetbal met torens als Georgios Samaras van een paar seizoenen geleden, blijft nog weinig over. Het offensieve compartiment bestaat dezer dagen voornamelijk uit kleine, technisch onderlegde voetballers.

Doel

Craig Gordon is de onbedreigde nummer één tussen de palen. De ervaren doelman speelde intussen 175 duels voor Celtic. Voordien verdedigde hij vijf seizoenen de kleuren van Sunderland.
Tweede doelman is Dorus De Vries. De Nederlander speelde dit seizoen echter nog geen minuut.

Verdediging

Op de linksachter speelt de 20-jarige Kieran Tierney. Het groen-witte jeugdproduct is relatief snel en technisch onderlegd.

Aan de overzijde start meestal Mikael Lustig. De 30-jarige Zweed is een stuk groter en steviger, maar een pak trager. Als Lustig centraal moet depanneren, speelt de 18-jarige Anthony Ralston op rechts. Eveneens een jeugdproduct.

Centraal vormen dit seizoen meestal Jozo Simunovic en Nir Bitton een duo. Respectievelijk 23 en 25, 1m91 en 1m96. Hoewel ze niet supertraag zijn, liggen hier misschien wel mogelijkheden voor Anderlecht.  

Tenzij er een landgenoot roet in het eten gooit. Deryck Boyata was een tijdje out, maar lijkt net op tijd fit voor het duel met Anderlecht. Als hij in de ploeg komt, zou Bitton een rijtje naar voor kunnen schuiven.

Controlerende middenvelders

Los van het geschuif met Boyata en Biton vormden Olivier Ntcham en Scot Brown dit seizoen vaak het duo voor de verdediging. Beiden zijn ze niet al te groot, maar samen zijn ze wel goed voor zes longen.

Brown is de aanvoerder, die de afgelopen tien seizoenen maarliefst 431 wedstrijden speelde voor Celtic. Ntcham is een Fransman die deze zomer voor vijf miljoen euro overkwam van Manchester City

Aanvallende middenvelders

Op links speelt Scott Sinclair. Een rechtsvoetige snelheidsduivel, die in het verleden ondermeer voor Chelsea en Manchester City speelde.
Centraal kiest Rodgers wellicht voor Stuart Armstrong. Een behoorlijk complete middenvelder, die ook een rijtje lager uit de voeten kan.

Op rechts liggen Patrick Roberts en James Forrest min of meer in evenwicht. Roberts werd pas eind augustus gehuurd van Manchester City en valt vooral op met zijn heerlijke techniek. Net als Sinclair staat ook hij tegen zijn voet. Forrest is wel rechtsvoetig en een pak sneller dan Sinclair.

Spits

In de punt kreeg Leigh Griffiths dit seizoen al het meeste speelminuten. Griffiths is een pocketspits en scoorde dit seizoen al zes keer in dertien wedstrijden.

Net als Boyata zou ook de Franse Moussa Dembélé wel eens net op tijd (of net te vroeg) klaar kunnen geraken voor Anderlecht. De 21-jarige was vorig jaar de grote sensatie met 32 doelpunten in 49 duels, waarvan zeventien in de competitie en drie in de Champions League. Dembélé speelde 59 minuten op zestien september, ontbrak vier dagen later en viel dit weekend negen minuten voor tijd in. Het is niet helemaal duidelijk of hij een terugval kende, of gespaard werd voor het duel met Anderlecht.

Anderlecht

Het wordt uitkijken hoe Nicolas Frutos zijn pionnen op het groene bord plaatst. Past hij zich opnieuw aan in functie van de tegenstander of gaat hij uit van eigen kracht? Kiest hij voor drie of vier verdedigers? Eén of twee centrumspitsen? Offert hij Nicolae Stanciu op om het loopvermogen op het Schotse middenveld te bestrijden met Adrien Trebel, Pieter Gerkens en Leander Dendoncker? Of wordt Sofiane Hanni het kind van de –langlopende- rekening?

Als het aan ons ligt mag Henry Onyekuru alleszins als eerste op het wedstrijdformulier staan. Dat kan zowel rond Lukasz Teodorczyk, Hamdi Harbaoui of Robert Beric om van de grote, logge centrale verdedigers te profiteren als op de linksbuiten aangezien ook Lustig traag is.

Woensdag voor twee spelers uit het trio Teodorczyk-Harbaoui-Beric kiezen lijkt ons alleszins geen goed idee.

Voor welke elf en welke formatie zouden jullie kiezen? Reageren kan onder dit artikel.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.