Chirurg gezocht. (Iedereen trainer!)

ZONDAG, 10 SEPTEMBER 2017, 16:06 - Libero
Logo Anderlecht-Online

WEBSITE - OPINIES Opvallende keuze alweer van Weiler om Kums uit de kern te laten voor de matchen tegen Lokeren en Bayern.  Breaking news zelfs in zekere zin.  Maar of we het er nu mee eens zijn of niet, feit is dat de ploeg niet draait en dat onze competitiestart dramatisch was.
 

Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik me die start helemaal anders had voorgesteld.  “Drie punten pakken op Antwerp, de leiding nemen, en die niet meer afstaan …”,
 
… ons programma oogde dan ook gemakkelijk: vier haalbare opdrachten om mee te beginnen, geen midweekvoetbal, geen Europese kwalificatieduels, ideaal om meteen bonus te nemen op de concurrentie, op Brugge in de eerste plaats, dat Europees vier keer aan de bak moest, en dit misschien/wellicht/hopelijk wel cash (lees: met puntenverlies) zou betalen in de competitie …
 
Is dat even anders gelopen, … de bonus is een malus geworden: na zes speeldagen staan we zeven punten achter op Brugge, dat zich vanaf nu uitsluitend op de competitie kan richten (net als quasi de hele rest van het deelnemersveld), en terwijl de zware maanden (september/oktober/november) nog moeten beginnen, kunnen we ons al geen puntenverlies meer veroorloven.
 
Maar los van deze achterstand moet ook het voetbal dat we brengen zorgwekkend genoemd worden.  Wij lijken werkelijk geen enkele tegenstrever nog zorgenloos opzij te kunnen zetten.  Zelfs tegen Lokeren (toch een heel bescheiden elftal) hadden we de grootste moeite van de wereld om de punten thuis te houden.
 
Dan dringt de vraag zich op: Waaraan ligt het?  Is het de fout van het bestuur?  Is de kern verkeerd samengesteld?  Niet sterk genoeg?  Niet genoeg uitgebalanceerd?   Zijn de spelers niet goed genoeg? 
 
Misschien … maar dan nog zullen we het moeten doen met de ploeg die we hebben.  En die draait niet, nog altijd niet.  Het voetbal moet beter en de resultaten moeten  beter.  Twee zaken die volgens mij meestal wél hand in hand gaan.
 
Ergens normaal dat er op zo’n moment in de richting van de trainer wordt gekeken, en hoewel ik lang een Weiler-believer ben geweest, moet ik toegeven dat ik de laatste weken steeds meer begin te twijfelen … is dit onze beste opstelling?  … is dit de oplossing?  … moet je niet eens gaan nadenken over je tactisch concept?  … moet de ploeg niet anders gaan spelen?
 
Elke supporter zal hierover wel zijn eigen mening hebben, maar persoonlijk zou ik op het middenveld kiezen voor een driehoek met de punt naar achter, naar analogie met het middenveld van een aantal jaar geleden (seizoen 2009/2010), dat toen bestond uit de driehoek Biglia-Kouyaté-Van Damme (onder Jacobs). 
 
Met Kums in dit geval op de positie van Biglia (het brein van de ploeg), en met Trebel en Dendoncker op de posities van respectievelijk Van Damme en Kouyaté.  Een “zes” dus met twee lopende middenvelders vóór hem, en geen specifieke nummer “tien”.
 
Op links (de positie van Boussoufa destijds) zou dan Stanciu kunnen komen, die als een valse “10” zou spelen: vanaf de linkerflank kan hij naar binnen snijden, naar zijn rechter, waardoor hij vaker in schietpositie zou komen.  En hij kan ook buitenom, naar zijn linker, waarmee hij een degelijke voorzet kan trappen, zoals hij bewees tegen Lokeren.  (wat in principe ook Teodorczyk ten goede zou moeten komen). 
 
In dit stramien zou Onyekuru meer vanaf rechts moeten opereren (destijds de positie die meestal werd ingevuld door Legaer, soms door Suarez), misschien niet 100% ideaal, maar volgens mij het proberen waard. 
 
Op de rechtsachter heb je dan nog de keuze tussen Najar (indien volledig fit) of Appiah (desgevallend Sowah).  Chipciu hou je dan achter de hand als invaller.  (en het seizoen duurt ook nog lang …)
 
En wat dan met Hanni, zult u denken… Wel, je kan natuurlijk maar met elf spelen, en met Hanni én Stanciu én Kums hebben we drie spelers die graag de  eerste viool spelen.  Drie hanen op één erf, dat is er minstens één te veel. 
 
Weiler kwam vorig jaar vaak onder vuur te liggen als hij Hanni op links posteerde, maar ook op de “tien” moeten we vaststellen dat Hanni maar zelden het verschil maakt.  Zijn matchen zijn zelden slecht, maar veel geniaals heeft hij de laatste tijd ook niet getoond. 
 
Dat hij steeds mag blijven staan, kan mijns inziens enkel verklaard worden door Weilers keuze begin vorig seizoen om hem kapitein te maken, een in mijn ogen discutabele keuze. De kapitein moet in principe de speler zijn wiens naam je als eerste invult op het scheidsrechtersblad, maar Hanni is in mijn ogen uiteindelijk als speler én als kapitein te weinig aanwezig, te weinig beslissend, … net iets te gewoontjes, tot soms haast onopvallend.
 
Pijnlijk?  Misschien, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden, en een chirurg moet nu eenmaal snijden, …en zoals gezegd, het seizoen duurt nog lang, er komen nog blessures en schorsingen, er zal vaak genoeg geroteerd moeten worden, …
 
Zelf ben ik er redelijk van overtuigd dat dit dé oplossing zou kunnen zijn om de machine aan het draaien te krijgen … al besef ik tegelijk dat de  kans dat Weiler effectief voor deze driehoek kiest op het middenveld, ongeveer nihil is (en sowieso al niet voor de verplaatsing naar Beieren). Net als de kans overigens dat hij een andere kapitein kiest (het zou zoveel zijn als zijn eigen ongelijk toegeven). 
 
Maar het benieuwt me wat jullie zouden voorstellen … hoe zou uw typeploeg eruit zien de komende maanden, en waarom?   Iedereen trainer dus!
 anderlecht-online forum