Opinie: Ambitie loont meer dan ooit

DINSDAG, 1 AUGUSTUS 2017, 21:03 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Hoewel Anderlecht deze zomer al heel wat spelers haalde, verdiende het fameus aan uitgaande transfers. Daarmee kan het de komende weken nog voor een kwaliteitsinjectie zorgen. Want door de nieuwe verdeelsleutel wordt het kampioenenbal belangrijker dan ooit.

Volgens de gespecialiseerde website ‘transfermarkt’, verdiende Anderlecht deze zomer al 33,2 miljoen aan uitgaande transfers. Naast Youri Tielemans (25 miljoen), verkocht het ook Bram Nuytinck (3 miljoen), Sebastien De Maio (2 miljoen) en Michaël Heylen (0,2 miljoen). Ten slotte leverde ook de verhuur van Frank Acheampong drie miljoen euro op. Dat maakt een totaal van 33,2 miljoen.

Aan inkomende zijde kostten Sven Kums en Pieter Gerkens samen acht miljoen euro. Over de huurprijzen van Henry Onyekuru en Matz Sels heeft de site geen informatie. Maar wellicht liggen deze rond de één miljoen euro.

In dat geval zou paars-wit deze zomer 23,2 miljoen euro winst gemaakt hebben aan transfers. De club legde tijdens het afgelopen seizoen al Uros Spajic, Adrien Trebel, Silvère Ganvoula en Lukasz Teodorczyk vast voor om en bij de tien miljoen. Die laatste twee kwamen echter ter vervanging van Stefano Okaka en Idrissa Sylla, die samen negen miljoen opleverden.

Blijft dus over: 22,2 miljoen euro. Daarnaast is Anderlecht al zeker van twaalf miljoen startgeld in de Champions League en ongeveer vijf miljoen aan tv-gelden. Samengeteld is dit meer dan 39 miljoen euro.

Het haar op onze armen kwam dan ook overeind als we Herman Van Holsbeeck over de vervanging van Bram Nuytinck hoorden praten.

“We gaan voor een Uros Spajic-scenario. Een onbekende speler die we eerst huren en zich bewijst, waarna we hem voor een laag bedrag kunnen overnemen.”

Nou ja, als dat lukt: des te beter. Spajic was een absolute voltreffer. Maar er van uitgaan dat dit soort gokjes keer op keer goed uitdraaien, is volstrekt idioot. Natuurlijk zijn bovenstaande bedragen geen netto bedragen. Zo deelde Anderlecht bijvoorbeeld hoge titelpremies uit. Maar het is wel duidelijk dat er nog serieus wat transferbudget over is.

De nieuwe linksvoetige verdediger mag geen geld kosten, omdat er voorlopig van wordt uitgegaan dat Kara Mbodj en Spajic het centrale duo zullen vormen dit seizoen. Omdat Olivier Deschacht en Hannes Delcroix er ook nog zijn.

Beide jongens lijken amper een rol van betekenis te gaan spelen volgend seizoen. Waarom kreeg Deschacht dan nog een nieuw contract? En waarom wordt Delcroix dan niet uitgeleend?

Kwantiteit lijkt nog steeds de bovenhand te halen op kwaliteit. Hoewel Anderlecht tegen Antwerp met Nicolae Stanciu en Onyekuru in principe met achttien miljoen euro op de bank begon, zat er voor het overige niemand die een meerwaarde kon bieden. Enkel Andy Najar keert nog terug uit de ziekenboeg.

Verhoogde inkomsten Champions League

Nochtans wordt dit een cruciaal seizoen voor Anderlecht en het Belgisch voetbal. Roger Vanden Stock droomde al luidop van pot één in de Champions League. Daar moeten echter twee voorwaarden voor worden vervuld: Anderlecht moet kampioen worden en België moet Oekraïne achter zich houden op het Europese toneel.

Gent en Oostende staan overmorgen al met het mes op de keel en ook Club Brugge is zelfs nog niet zeker van de groepsfase van de Europa League. Natuurlijk is er nog Zulte Waregem, maar in praktijk zou het zomaar Anderlecht versus Oekraïne kunnen worden.

Als Anderlecht zich dit seizoen met tien punten zou plaatsen voor de 1/8e finale van de Champions League levert dat ongeveer 27,5 miljoen euro op. Twaalf miljoen startgeld, vijf miljoen tv-geld, vijf miljoen voor de punten en vijf en een half miljoen voor de kwalificatie.

Het Nieuwsblad berekende onlangs dat dit in het nieuwe systeem veertig miljoen zou opleveren. De helft meer dus. Een waanzinnig bedrag voor een Belgische club.

Ter vergelijking: het is meer dan Anderlecht aan de zeven duurste transfers uit de clubgeschiedenis betaalde. Nicolae Stanciu, Sven Kums, Steven Defour, Aleksandar Mitrovic, Lukasz Teodorczyk, Mbark Boussoufa en Jan Polak kostten samen 38,3 miljoen.                                                                                                                                  

Laat ons even duidelijk zijn: de fundamenten van het nieuwe paars-wit zijn gelegd. De kern stond op één juli al stukken verder dan de afgelopen seizoenen op 15 augustus.

Maar er moet deze zomer toch nog minstens één kwaliteitsvolle speler bij. Als Kara, Teodorczyk of Dendoncker nog zou vertrekken zelfs twee.

Wat ons betreft mogen die vervangers gerust goedkope, nobele onbekenden zijn. Als ze maar fatsoenlijk gescout zijn. Want Stanciu en De Maio bewezen afgelopen zomer dat geld geen garantie is op kwaliteit.

Bij Anderlecht-online zit u de komende weken op de eerste rij voor al het transfernieuws.
 



anderlecht-online forum