Moet Anderlecht 67,5 miljoen euro aan de staat?

DONDERDAG, 27 JULI 2017, 11:50 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Sinds 2008 zijn voetbal-, basketbal- en volleybalclubs in België vrijgesteld van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Zo kunnen ze lagere brutolonen betalen om de speler netto hetzelfde te laten overhouden. Die maatregel werd echter niet gemeld aan de Europese Unie. Bij een klacht riskeren de clubs het achterstallige bedrag alsnog te moeten ophoesten.

In het buitenland genieten sportclubs heel wat fiscale voordelen. Zo is in Turkije het brutoloon gelijk aan het nettoloon. Om die reden kunnen Turkse clubs heel wat grote namen aantrekken. Om de Belgische sportclubs slagkrachtiger te maken, stemde de Belgische overheid in 2008 een wet die alle sportclubs vrijstelde van 80 procent van de bedrijfsvoorheffing. Het uitgespaarde geld moest deels geïnvesteerd worden in jeugdwerking.

Dimitri Thijskens van de KU Leuven schreef zijn masterproef over deze wet en kwam tot de vaststelling dat de Belgische overheid deze nooit heeft gemeld bij de Europese Unie. Daardoor is de wet de facto ongeldig. Het gevolg is dat dit nu aanzien kan worden als onrechtmatige overheidssteun. "Een klacht vanuit het buitenland kan leiden tot een Europees onderzoek", aldus Thijskens. Als die oordeelt dat door de wet Belgische clubs onrechtmatig gesubsidieerd worden, dreigen de clubs het bedrag te moeten terugbetalen aan de overheid.

Op negen jaar tijd gaat het in totaal om 400 miljoen. Anderlecht spaarde 67,5 miljoen euro uit. Dit moeten terugbetalen, zou een ramp zijn voor Anderlecht én alle andere Belgische clubs. Bij de Profliga volgen ze de zaak met argusogen op. Anderlecht wil niet uitgebreid reageren. "Wij hebben niet verkeerd gedaan, wij volgen gewoon de wet", zo klinkt het.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.