Opinie: Royal Antwerp FC

WOENSDAG, 26 JULI 2017, 19:36 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Overmorgen trappen Anderlecht en Antwerp de Belgische competitie op gang. De recordkampioen tegen stamnummer één. Een duel met een rijke geschiedenis… en een mooie toekomst.

De megalomanie is nooit ver zoek in de Scheldestad. Kort na de promotie naar eerste klasse, werd er al luidop gedroomd van een nieuw stadion met 50.000 zitjes. Hoewel de Hel van Deurne Noord momenteel hooguit 13.000 zitjes telt en een enorme bouwwerf is.

Ambitie en overmoed zijn makkelijk te verwarren. Het is meteen ook de reden waarom Antwerp de afgelopen dertien jaar met financiële problemen in tweede klasse voetbalde.

Maar nu is The Great Old dus terug. Hoewel hun kern nog lang niet compleet lijkt, haalden ze met Luciano D’onofrio en Lásló Bölöni wel meteen twee grote namen binnen om de lijnen uit te zetten.

Beide heren staan garant voor controverse, maar zijn heus niet binnengehaald om de komende jaren tegen de degradatie te vechten.

Love them or hate them. Maar de terugkeer van Antwerp is een verrijking voor onze eerste klasse. Een dozijn aan extra risicomatchen is een jammerlijk neveneffect.

Antwerp mikt op -relatief- korte termijn op Play-Off I. Het wordt drummen voor de zes plaatsjes. Anderlecht en Club Brugge waren er al elke keer bij. Gent nestelt zich steeds steviger aan de Belgische top. En ook Racing Genk en Standard zullen heus niet elk jaar Play-Off II spelen.

Kleinere clubs als Charleroi, Zulte Waregem en KV Mechelen leveren jaar na jaar uitstekend werk met een beperkt budget. Mark Coucke blijft zich amuseren met KV Oostende. De strijd voor pakweg plek vier, vijf en zes wordt de volgende seizoenen een lust voor het oog. Een herhaling van het Genk-scenario met een club die hoge ogen gooit op het Europese toneel, maar in België naast de top zes valt, is best mogelijk. 

Naast Antwerp  deden ook een pak andere traditieclubs het goed vorig seizoen. Zowel Beerschot-Wilrijk ( naar Eerste Klasse B) , Eendracht Aalst ( naar 1e Amateurklasse) als RWDM (naar 2e Amateurklasse) stegen een niveau.

Druk van onderuit houdt de top scherp. De terugkeer van Antwerp is een goede zaak voor Anderlecht. Al wordt het moeilijk om dat te herhalen als we overmorgen onderuit gaan, zoals zes jaar geleden op het veld van promovendus Oud-Heverlee Leuven.
 

anderlecht-online forum