Anderlecht bereid te verhuizen naar Heizel mét piste

DONDERDAG, 17 SEPTEMBER 2009, 17:20 - maarten_rsca
Anderlecht-Online No Image Found

In mei 2010 moeten België en Nederland hun bidbook neerleggen bij de FIFA. Sport/Voetbalmagazine vernam via Alain Courtois dat er twee opties resten voor een nieuw nationaal voetbalstadion: het Heizelstadion en Schaarbeek-vorming.


De optie parking C valt weg. De bedoeling van een nationaal voetbalstadion is dat de Rode Duivels en Anderlecht er hun intrek nemen.

Scenario 1 bevat de afbraak van het Koning Boudewijnstadion op de heizelsite. "Ik vrees dan wel dat de memorial, de jaarlijkse atletiekmeeting in Brussel, zal moeten uitwijken voor enkele jaren", vertelt verantwoordelijke Alain Courtois.

Het tweede scenario is Schaarbeek-vorming. "Een nieuw stadion op Schaarbeek-vorming kan pas worden opgeleverd in 2016 omdat de NMBS het terrein eest wil saneren", gaat Courtois verder. "Dat is een probleem voor Anderlecht, zij willen immers tegen 2012 al een stadion met meer capaciteit." De Brusselse club ziet zich gedwongen om uit te breiden om dat het huidige Constant Vanden Stockstadion stilaan niet meer aan de Europese normen voldoet.

Courtois wanhoopt echter niet. "Anderlecht is bereid om te spelen in een stadion met atletiekpiste", wist hij. Anderlechtwoordvoerder David Steegen was er als de kippen bij om deze uitspraak te counteren. "Wij maken geen bezwaar tegen een piste, maar we willen wel dat die verdwijnt tijdens onze wedstrijden. Dat is mogelijk dankzij uitschuifbare tribunes, zoals in het Stade de France in Parijs."

Nog opmerkelijk is, naar Belgische gewoonte, de politieke verdeeldheid over de stadionkwestie. Brussels burgemeester Thielemans is immers voorstander van optie Schaarbeek. Terwijl minister-president Charles Piqué van het Brussels gewest liever een nieuwe Heizel wil optrekken.

Veel tijd rest er niet meer. De deadline, als deze niet verlengd wordt, is 15 december 2009. Anderlecht kan mogelijk zijn uitbreidingsplannen in de prullenbak gooien. Maar als ze in het Astridpark een beetje slim zijn worden ze in de koelkast opgebergd. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat een Belgisch stadiondossier in politieke kringen wordt vastgezet.





anderlecht-online forum