Opinie: Tussen droom en realiteit

DONDERDAG, 20 APRIL 2017, 15:24 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Anderlecht speelt vanavond op het veld van Manchester United de terugwedstrijd in de kwartfinale van de Europa League. De late 1-1 van Leander Dendoncker gaf Anderlecht hoop. Maar is die gerechtvaardigd?

Eerst even de cijfers: 1-1 is voor beide teams een delicate uitslag. De ploeg die vanavond wint, is altijd geplaatst. Bij 0-0 gaan José Mourinho en co door, bij 1-1 krijgen we verlengingen. Bij elk groter gelijkspel, is Anderlecht geplaatst.

Anderlecht hield in haar laatste vier wedstrijden de nul tegen Oostende en Gent en incasseerde slechts één tegendoelpunt tegen Manchester United en Zulte Wargem. Zelf scoorde het vier keer.

Het brengt René Weiler en Anderlecht in een vervelende spagaat. De paars-witte organisatie staat de laatste weken als een huis, maar de nul houden in het Theatre of Dreams volstaat niet voor kwalificatie vanavond.

​​​​​​​Anderlecht won thuis met 2-0 van Zenit en wou die voorsprong met elf spelers verdedigen in Rusland. Het stond er 3-0 voor we goed en wel een eerste keer over de middenlijn waren geweest.

​​​​​​​Gaat Weiler die gok vanavond een tweede keer wagen? Het lijdt weinig twijfel dat de Zwitser er op dit moment voor tekent om vanavond na pakweg tachtig minuten nog 0-0 op het scorebord te zien staan. Dat één late buffelstoot van pakweg Isaac Thélin of Dendoncker volstaat voor kwalificatie.

​​​​​​​Maar tachtig of negentig minuten op eigen helft spelen op Old Trafford? Het lijkt ons zelfmoord. Eén flits van Zlatan of één van zijn vriendjes. Eén defensief foutje. Het zou zomaar het einde kunnen zijn van de paars-witte Europese campagne.

Nee. Als Anderlecht vanavond kans wil maken, moet het in principe op voorsprong komen. Gemakkelijk gezegd van achter een laptop, uiteraard. * Maar toch. Vanuit een strakke, maar niet zelfverstikkende organisatie op de counter 0-1 voorkomen. Het is ongetwijfeld het droomscenario.

The Reds moeten dan wel komen en zelfs één tegendoelpunt hoeft geen ramp te zijn voor Anderlecht: het heeft dan nog steeds het vangnet van de verlengingen. Bij een eventuele 1-2 of zelfs 0-2, komt dat net echter erg strak rond de nek van de thuisploeg te hangen: Manchester moet in dat geval al drie keer scoren om zich te plaatsen.

Op de drie posities achter de spits kan je nog wat roteren. Maar om vanavond één of twee keer te scoren heeft Anderlecht Lukas Teodorczyk nodig. Het verschil met Thélin is gewoon te groot. Dat bewees de heenwedstrijd ook al.  

Uit onze recente webpoll bleek dat jullie de titel belangrijker vinden dan een Europese finale. De meeste supporters zouden het dus best begrijpen als Weiler straks zonder Teodorczyk begint. Maar verkiezen jullie de titel boven winst in de Europa League?

Het is best mogelijk dat de drie andere clubs in de halve finale Ajax, Besiktas en Racing Genk worden. Komen we ooit nog dichter bij een Europese trofee?

Als Ibrahimovic vanavond zijn duivels ontbindt zoals vier jaar geleden, zijn we bij voorbaat kansloos. Maar als we niet in onze eigen kansen geloven ook.

Natuurlijk komt Club Brugge er zondag al aan. Natuurlijk kosten de zes midweekwedstrijden tegen Zenit, Apoel Nicosia en Manchester United ons krachten. Maar blauw-zwart speelt al sinds
nieuwjaar geen Europees voetbal meer.

Het ‘frisse’ Club pakte twaalf op dertig. Van haar laatste vijf wedstrijden won het er geen enkele en speelde het drie keer gelijk. Anderlecht pakte 21 op dertig en recent tien op vijftien.   

Als Anderlecht er vanavond alles aan doet en met opgeheven hoofd het Europese toneel verlaat, zal een beetje extra vermoeidheid zondag weinig verschil maken.

Natuurlijk is een Anderlecht op volle sterkte geen garantie op succes. Paars-wit kan straks aan 105 procent spelen en toch 3-0 onderuit gaan. Dat is nu eenmaal voetbal.

​​​​​​​Maar als Anderlecht vanavond met opgetrokken handrem speelt en een pak slaag krijgt, ontstaat er interne wrevel en stijgen de kansen van blauw-zwart zondag.

Racing Genk – Celta de Vigo: 2-1
Manchester United – Anderlecht: 2-2

Een Belgische halve finale en Anderlecht dat Ajax klopt in de finale. Stoort het als ik droom? Theatre of Dreams. 21u05. We Are Anderlecht.
 
* De stress van een leeglopende batterij wordt al lang onderschat.
 anderlecht-online forum