Wat u moet weten over APOEL Nicosia

VRIJDAG, 24 FEBRUARI 2017, 13:42 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Het Cypriotische APOEL Nicosia kwam zopas uit de trommel als tegenstander van Anderlecht in de Europa League. Een haalbare kaart, maar een ploeg die we ook niet mogen onderschatten. We stellen de club, waar ook twee Belgen spelen, aan u voor.

Geschiedenis

APOEL is de meest succesvolle club van Cyprus. Ze werd gesticht in 1926 en veroverde sindsdien 25 landstitels en 21 bekers. De voorbije vier jaar werd het telkens kampioen van Cyprus. Vorig seizoen had het na 36 wedstrijden acht punten meer dan Larnaca. De Argentijn Cavanaghi kroonde zich toen tot topschutter met 19 doelpunten, maar hem hoeft Anderlecht niet meer te vrezen.

Vier keer stootte APOEL door tot de poulefase van de Champions League. In 2012 haalde het zelfs de kwartfinale nadat het een groep met Zenit, Porto en Shakthar Donetsk won. In de achtste finale wipten de Cyprioten Lyon, maar in de kwartfinale bleek Real Madrid een maatje te sterk.

Dit seizoen

Als kampioen begon APOEL dit seizoen in de tweede voorronde van de Champions League. Daarin schakelde het The New Saints uit Wales uit (3-0 en 0-0). In de derde voorronde moest Rosenborg eraan geloven (3-0 en 1-2). In de laatste voorronde bleek FC Kopenhagen echter te sterk. Thuis werd het 1-1, maar in Denemarken verloor APOEL met 1-0. 

APOEL moest dus net als Anderlecht naar de Europa League en daarin kwam het terecht in een groep met Astana (Kazachstan), Olympiakos (Griekenland) en Young Boys Bern (Zwitserland). APOEL verloor in Astana en in Bern, maar won zijn overige vier wedstrijden en stootte zo door als groepswinnaar. In de 16e finales wipte het Atletic Bilbao. Vorige week met in Spanje met 3-2 verloren, maar gisteren in Cyprus won APOEL met 2-0.

In de competitie staat APOEL na 24 speeldagen op kop met 59 punten. 

Bekende spelers

Met aanvaller Igor De Camargo (acht doelpunten in de competitie en twee in Europa) en reservedoelman Rafael Urko Pardo heeft APOEL twee Belgen in de kern. Eerste doelman is de Nederlander Boy Waterman, in 2012-2013 nog titularis bij PSV. Met Lorenzo Ebecilio (ex-Ajax), kwam er in januari nog een tweede Nederlander bij, maar hij is voorlopig bankzitter.

De vedette van APOEL is aanvaller Pieros Soteriu. Hij scoorde dit seizoen al vijftien keer in de competitie en vijf keer in Europa. De spits kreeg gisteren wel rood na twee gele kaarten en is hierdoor geschorst voor de heenwedstrijd. Ook flankmiddenvelders Giorgos Efrem en Giannis Gianniotas vinden vlot de weg naar doel. 

Opstelling wedstrijd gisteren: Waterman, Milanov, Merkis, Iñaki Astiz, Ioannou, Gianniotas, Vinicius (76' Ebecilio), Nuno Morais, Efrem (71' Vander), David Barral (61' De Camargo), Soteriou

Belgisch verleden

In het verleden speelde APOEL al drie keer tegen een Belgische club. De eerste keer was in het seizoen 1969-1970. In de Europabeker voor Bekerwinnaars was Lierse toen de tegenstander. De Pallieters wonnen thuis met 10-1 en in Cyprus met 0-1. In 2000-2001 stond APOEL tegenover Club Brugge in de eerste ronde van de UEFA Cup. Club won twee keer, met 0-1 en 2-0. De derde keer dat APOEL tegen een Belgische club speelde, was in de laatste voorronde van de Europa League 2013-2014. Toen was Zulte Waregem te sterk met 1-2 en 1-1.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.