Anderlecht plooit, maar breekt net niet!

DONDERDAG, 23 FEBRUARI 2017, 21:48 - Skyhawk

WEDSTRIJDEN RSC Anderlecht heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. Paars-wit had 82% kans om door te gaan na de 2-0 thuisoverwinning. Daarenboven had het nog nooit in de geschiedenis een 2-0 uit handen gegeven op het Europese toneel. Ook nu gebeurde dat niet, maar de kwalificatie hing wel aan een zijden draadje.

Anderlecht begon met quasi dezelfde elf aan de wedstrijd als in de heenmatch. Enkel Chipciu was in de plaats gekomen voor Bruno. Zenit kwam in ieder geval een stuk snediger voor de dag dan in Brussel en drukte Anderlecht onmiddellijk achteruit. De Brusselaars beperkten zich tot verdedigen en speelden ook te slordig om de Russen te verontrusten. Na 25 minuten was het dan ook al prijs: Giuliano scoorde: 1-0. Zenit vatte moed en bleef dreigen. Zo mocht paars-wit van geluk spreken dat de schade aan de rust beperkt bleef tot slechts één goal.

De Belgische recordkampioen tapte ook na de rust uit hetzelfde vaatje: er was geen dreiging en het spel was vooral te statisch. Het gevaar bleef dan ook komen en de 2-0 kon niet uitblijven. Na 72 minuten was het dan ook zo ver: Dzjoeba werkte een knappe aanval af: 2-0. Enkele minuten later waande Zenit zich zelfs zeker van de volgende ronde toen Giuliano zijn tweede van de avond maakte: 3-0.

Anderlecht moest nu wel komen en Dendoncker lanceerde het eindoffensiefje met een verre knap. Maar coach Weiler had wegens de blessure van Teodorzcyk geen aanvallende opties meer om in te brengen. Hij stuurde dan maar Nuytinck de aanval in en dat loonde zelfs. In de 91e minuut kopte de verdediger de bal tot bij Kiese Thelin die overhoeks binnen kopte. Zenit gooide nog alles naar voren, maar kwam niet meer verder dan een paar corners. Paars-wit pleegt zo de perfecte hold-up in Rusland en mag in de trommel voor de loting.

Score:3-1
Goal(s):25' Giuliano (1-0), 73' Dzyuba (2-0), 79' Giuliano (3-0), 90' Kiese Thelin (3-1)

Zenit Sint-Petersburg:Lodygin, Anyukov, Neto, Criscito, Zhirkov, Mauricio, Giuliano, Javi Garcia, Kokorin, Danny (90' Mak), Dzyuba
Anderlecht: Rubén, Najar, Spajic, Deschacht, Obradovic, Dendoncker, Tielemans, Stanciu (74' Bruno), Chipciu (85' Nuytinck), Kiese Thelin, Acheampong (90' Capel)

Geel: 30' Tielemans, 32' Neto, 42' Javi Garcia, 85' Acheampong, 90+3' Dendoncker, 90+5' Lodygin