Analyse: Let vanavond op voor Teo

WOENSDAG, 8 FEBRUARI 2017, 17:19 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

ANDERE - OPINIES Vanavond wordt de Gouden Schoen uitgereikt. José Izquierdo en Ruud worden al weken als nummers één en twee getipt. Toch moeten ze rekening houden met Lukasz Teodorczyk. Het verhaal van twee honden en een been, twee blauw-zwarten en een gouden stier.

​​​Zonder ongelukken wint Izquierdo stemronde één en Teodorczyk de tweede. In beide gevallen zou dat met een ruime voorsprong moeten zijn. Vormer zal in beide rondes met fameus wat punten aan de haal gaan.

Joskezal echter meer punten pakken in de tweede ronde, dan Teoin de eerste. De huidige topschutter speelde voor deze zomer namelijk nog in Oekraïne.

Gilles De Bilde was in 1994 de laatste die de trofee binnenhaalde op basis van één stemronde. Eenvoudig wordt het dus niet voor Teo.

Onmogelijk is het echter allerminst. Twee jaar geleden pakte Victor Vazquez 245 punten in de tweede stemronde, Dennis Praet 239. De Leuvenaar pakte echter elf punten in ronde één, de Spanjaard geen. Praet won dus met vijf punten voorsprong.

Hans Vanaken won de eerste ronde met 122 punten en pakte er nog veertig bij in ronde twee. Zelfs als Praet geen punten had gepakt in ronde twee, was Vanaken nog niet in de buurt gekomen van de eerste twee.

De reden daarvoor is simpel: in de tweede ronde is de Gouden Schoenkoorts veel groter en worden er een pak meer stemmen uitgebracht. Is  dat eerlijk? Ja en nee.

Ja: want er zijn evenveel stemgerechtigden in beide rondes.

Nee: want zo tellen de play-offs van vorig seizoen minder zwaar door dan  de -in principe- eenvoudigere reguliere competitie.

Het systeem is wat het is. Zo werden er twee jaar geleden zestig procent meer punten uitgereikt in ronde twee dan in ronde één. Een enorm voordeel voor de Pool. 

Bijkomend probleem voor de kandidaten van Club Brugge: ze gaan een pak punten van elkaar afpakken. Izquierdo, Vormer en Vanaken gaan in beide rondes punten pakken.

Bjorn Engels haalt in ronde één de top tien en Jelle Vossen in ronde twee. De eerste bookmaker die met odds naar buiten kwam, zette zelfs Lior Refaelov op plek zes in de verwachte eindstand. Bij een officiële sponsor van de Gouden Schoen staat de Israëli zelfs vandaag nog op vier (!)

Bij andere clubs is de “concurrentie” veel minder: bij Genk zit je nog met Leon Bailey, Alejandro Pozuelo en Wilfried Ndidi. Bij Anderlecht zullen naast Teo ook Youri Tielemans en Kara Mbodj wel wat punten pakken. De stemmen voor Sofiane Hanni zullen grotendeels uit zijn Mechelse periode komen.

Een journalist, scheidsrechter of bondslid die in ronde één naast Izquierdo, nog een tweede Brugse speler punten gaf in ronde één, zal het wellicht niet aandurven om in ronde twee meer dan één speler van blauw-zwart op zijn formulier te zetten. En Izquierdo is simpelweg niet de beste Brugse speler uit de tweede stemronde.

​​​​​​​Izquierdo: de opvallendste

​​​​​​​Versta ons niet verkeerd: we vinden Izquierdo een heerlijke voetballer. Wellicht ook de meest opvallende uit onze competitie. In de play-offs en de huidige reguliere competitie samen gerekend zit hij aan tien doelpunten en vijf assists in 26 wedstrijden.

​​​​​​​Vormer: de nuttigste

​​​​​​​Hoewel de Colombiaan meer bij de paars-witte huisstijl past dan Vormer, heeft ondergetekende een speciale voorliefde voor de Nederlander. Niet alleen hardwerkend en nuttig, maar ook nog eens o zo verstandig.

Sinds het begin van de play-offs zit hij aan acht assists en evenveel doelpunten in 34 competitiewedstrijden. Dat zijn zestien beslissende acties als box-to-boxmiddenvelder. Eén meer dan Izquierdo

​​​​​​​Teodorczyk: de dodelijkste

​​​​​​​Zeventien doelpunten en drie assists in 24 competitiewedstrijden. Cijfers die normaal geen verdere uitleg nodig hebben. Maar in dit geval maakt die verdere uitleg de cijfers nog een pak straffer.

Teo bracht Anderlecht in elf verschillende competitiewedstrijden op voorsprong. Tegen Zulte Waregem en AA Gent (speeldag vijftien en twintig) boog hij met twee doelpunten een achterstand om in een voorsprong. Tegen Standard en Lokeren (speeldag negen en tien) scoorde hij in de slotfase het enige doelpunt uit de wedstrijd.

​​​​​​​Tegen Charleroi en Waasland-Beveren (speeldag zes en dertien)  lukte hij de gelijkmaker. ​​​​​​​Enkel zijn doelpunten tegen Kortrijk (speeldag 17, verdubbeling van de voorsprong) en Club Brugge (speeldag elf, aansluitingstreffer) – leverden geen rechtstreekse punten op.

​​​​​​​Bovendien was niet één van deze doelpunten was een strafschop. Anderlecht kreeg intussen zes elfmeters in de competitie. Het lijkt fair om te stellen dat Teo de kaap van de twintig doelpunten nu al had bereikt als niet Tielemans, maar hij de strafschoppen trapte. Teo is een fenomeen.

Conclusie

Net als een landskampioen, kan ook een Gouden Schoen nooit onterecht zijn. Wat niet betekent dat er niet meerdere kandidaten hem kunnen verdienen. Je zal ons nooit horen beweren dat Izquierdo of Vormer een onverdiende winnaar is.

​​​​​​​Maak jullie geen illusies: andere clubs delen die visie niet. Als Teo straks met de trofee aan de haal gaat, zal men in het blauw-zwarte deel van West-Vlaanderen op zijn achterste poten staan. “Paarse bond”, “verkochten boel”, “purperen smeerlappen”, …

Om af te ronden, nog het meest belachelijke argument dat we de laatste maanden meermaals om de oren kregen. “Teodorczyk verdient de Gouden Schoen niet. Hij heeft niet eens een basisplek bij de nationale ploeg van Polen.”

Om te achterhalen voor wie Teo bij Polen op de bank zit, hoeft u Google wellicht niet te openen.  Wie via om het even welke zoekmachine de laatste A-interland van Izquierdo of Vormer vindt, krijgt eeuwig respect van ons.

Hoe dan ook. Succes José, succes Ruud, succes Lukasz. Spannend wordt het sowieso.
 anderlecht-online forum