Oproep: Bestuur, verklaar het ons want wij snappen het niet

MAANDAG, 23 JANUARI 2017, 19:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES Met verbazing die amper groter kan zijn vernemen we de uitleenbeurt van Davy Roef aan Deportivo. Roef, die ging toch worden uitgeleend om te spelen en te rijpen? Zijn er dan geen lessen getrokken uit het wedervaren van Aaron Leya Iseka?

Getekend is het nog niet, maar het feit dat Roef al in Spanje is voor medische testen, zegt genoeg over de intenties van het bestuur. Dat Roef het seizoen elders zou uitdoen, dat zou een goede zaak zijn voor zowel Roef als Anderlecht. Zonder druk vlieguren maken onder een ervaren keeperstrainer om zo aan persoonlijkheid te winnen. In juni kan hij dan met een propere lei bij Anderlecht hervatten en net als Proto na zijn uitleenbeurt aan Beerschot zich laten gelden als een waardige nummer één.
 
Dat je in dat geval om Roef te vervangen een ervaren derde doelman van een Spaanse middenmoter haalt, dat begrijpen we ook nog. Als René Weiler aangeeft gerust te willen verder doen met Frank Boeckx, dan volstaat een doelman met 130 wedstrijden in de Primera Division op de teller als invaller, toch als die voor een prikje beschikbaar is. Een topkeeper is beter, maar die moet natuurlijk haalbaar zijn.
 
Wat we echter niet snappen, is de omgekeerde redening. Anderlecht haalt Ruben en omdat het dan Roef kwijt moet, stuurt het hem naar Deportivo om er, laat ons niet naïef zijn, derde keeper te worden. Kan iemand ons vertellen wie hierbij de winnaar is? Anderlecht niet. Deportivo ook niet (tenzij ze Ruben kost wat het kost kwijt willen). En Davy Roef zeker niet. Is er werkelijk iemand die gelooft dat Roef in Galicië Tyton uit de elf zal spelen? Of Lux van de bank? Enkel wanneer die twee op training zo hard tegen elkaar botsen, mag Roef dromen van speelminuten.
 
Geen twee zonder drie
 
De uitleenbeurt van Roef aan Deportivo is niet de eerste onverklaarbare uitleenbeurt dit seizoen. Aaron Leya Iseka en Dodi Lukebakio hebben ieder al een half seizoen verloren, moet Roef ook in dit rijtje komen? Beschamend was het dat Lukebakio werd uitgeleend en vervolgens werd vastgesteld dat hij geen wedstrijden mag spelen voor zijn nieuwe club, zelfs niet met het B-elftal. En was er werkelijk iemand die geloofde dat Leya Iseka bij Marseille iedere week zou spelen?
 
Is dit de jeugdpolitiek die de club voert? Is dit hoe het bestuur en de technische staf denken dat jonge spelers beter worden? Dat niet iedere jongere klaar is om meteen zijn plaats op te eisen in het eerste elftal bij Anderlecht is logisch en begrijpen we. Dat het daarom beter is hen uit te lenen, dat begrijpen we ook. Wedstrijden spelen, uit de comfortzone treden: mits de bestemming zorgvuldig gekozen, kunnen speler en Anderlecht hier veel bij winnen.
 
Na de geflopte uitleenbeurt van Andy Kawaya aan Willem II zou je toch verwachten dat Anderlecht lessen getrokken heeft? In Tilburg moest Kawaya de concurrentiestrijd aangaan met Lucas Andersen, van Ajax gehuurd en een sterke eerste seizoenshelft achter de rug. Mooi vooruitzicht op speelgelegenheid op zijn favoriete positie. Maar blijkbaar trok Anderlecht hier geen lessen uit, want Leya Iseka werd verhuurd aan Marseille. Op basis van de prestaties van zijn broer was het aannemelijk dat hij er kansen zou krijgen, maar bij een topclub als Marseille heb je net als bij Anderlecht niet de tijd om te rijpen. Daar moet je meteen presteren. Slechte keuze dus.
 
Bestuur, verklaar het ons
 
Mijnheer Steegen, als u zichzelf niet te goed acht om bovenstaande tekst te lezen, dan richt ik me nu rechtstreeks tot u als vertegenwoordiger van onze geliefde club. In bovenstaande alinea’s merkt u vast veel onbegrip. Ik hoor u al denken: ‘weer zo’n domme supporter die niet weet waar hij het over heeft’. Waarschijnlijk vindt u het niet eens erg, zolang ik maar ieder jaar trouw mijn euro’s neerleg voor dat abonnement en nieuwe shirt.
 
Maar als ik niet weet waarover ik het heb, dan nodig ik u uit om het mij te vertellen. En samen met mij vele duizenden, misschien wel tienduizenden Anderlecht-supporters in het hele land die het ook niet begrijpen. Als er achter bovenstaande uitleenbeurten een filosofie zit, dan moet het toch mogelijk zijn die te verklaren? Of is deze staatsgeheim? Of denkt u dat we te achterlijk zijn om het te begrijpen? Of is het gewoon pure minachting vanuit jullie ivoren toren in het voor de supporter hermetisch afgeschermde luxepaleis in Neerpede?



anderlecht-online forum