Anderlechtse fanbasis krimpt

MAANDAG, 19 DECEMBER 2016, 14:34 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE RSC Anderlecht verloor op vijf jaar tijd zo'n 3.000 supporters. De Brusselaars lokken nu gemiddeld slechts 17.535 fans naar het stadion. Dat is een daling van 15%. Racing Genk doet nog slechter met een daling van 22%. Gent (maar liefst +95%), Oostende en Charleroi zijn de grote winnaars.

Oorzaken
Persverantwoordelijke David Steegen ziet drie redenen voor de daling:

  • De aanslagen in Brussel die verantwoordelijk waren voor een daling met 1.000 abonnees.
  • Het groter wordende aanbod van andere activiteiten in de stad Brussel.
  • Het mobiliteitsprobleem rond het stadion (dat mogelijk kan worden opgelost door een verhuis).
De (in vergelijking met andere Belgische clubs) hoge ticketprijzen wordt door Steegen niet als een oorzaak aanzien. De prijzen op Anderlecht zijn immers altijd bij de hoogste van België geweest. Op zich zal dat dus geen reden zijn voor het krimpen van het aantal abonnees. Volgens Steegen klagen de meeste fans ook niet over de inkomprijzen.

Analyse
De aanslagen in Brussel zorgden voor een onmiddellijke daling van het aantal aanwezige fans: sommige plaatsen bleven inderdaad meteen leeg. De extra veiligheidsmaatregelen in en rond het stadion zorgen ook voor extra overlast bij de fans en hebben een directe impact op de beleving. Het stadion binnen geraken wordt door velen ervaren als een sleur. Vele fans trokken tijdens de rust ook richting cafés rond het stadion, maar dat is nu verboden aangezien de stadionsite niet mag worden verlaten. Toch zal deze impact, bij het uitblijven van nieuwe aanslagen, eerder tijdelijk van aard zijn. 

Een groter probleem is de mobiliteit. De Brusselse ring staat zelfs in het weekend op sommige plaatsen potdicht. Daarnaast beschouwt de gemeente Anderlecht de fans ook als melkkoe door een duur parkeertarief in te voeren op wedstrijddagen. Shoppingcenter Westland sprong mee op die trein en voerde eveneens een parkeertarief in. Voor vele fans vormt dit de druppel die de emmer deed overlopen, zeker in combinatie met de relatief hoge ticketprijzen en de nog heersende economische crisis. Gratis parkeren kan enkel nog op grote afstand van het stadion. Het openbaar vervoer vormt amper een alternatief: op bepaalde verbindingen rijden de treinen onvoldoende laat 's avonds; verschillende overstappen zijn nodig; het metrostation ligt niet vlakbij het stadion, enz... Kortom: redenen genoeg voor sommige fans om thuis te blijven. 
Als oplossing hiervoor ziet Steegen een verhuis naar bijvoorbeeld het Eurostadion. Dit gloednieuwe stadion voorziet in een betere aansluiting op het openbaar vervoer. Daarnaast zou er ook meer parkeergelegenheid komen. Ook andere vervoersmiddelen zullen hierbij aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de fiets. Al valt het nog te bekijken of door de komst van het Eurostadion de files op de Brusselse ring niet zullen toenemen. Als het Eurostadion er ooit komt en als Anderlecht beslist om hierin te gaan spelen, zal dit niet voor het einde van 2019 zijn.

Concurrentie met andere activiteiten in Brussel spelen waarschijnlijk wel een rol, maar wat Steegen hierbij vergeet te vertellen is de verslechtering van het Anderlechtse spelniveau. "Successupporter" of niet, fans zien hun ploeg graag winnen en dan liefst nog met mooi voetbal (zeker op Anderlecht). Het uitblijven van een titel, zal zeker ook een impact hebben. Hopelijk, eveneens van tijdelijke aard...
De club biedt sinds kort ook mid-season abonnementen aan. Mogelijk vormt dat een remedie om het aantal aanwezige fans toch terug lichtjes op te krikken.

Suggesties of bedenkingen zijn altijd welkom onder het artikel.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.