"Sommigen talenten werden verblind door kansen die ze kregen"

ZONDAG, 18 DECEMBER 2016, 11:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Terwijl Faes, Vancamp en Sowah vaste waarde zijn in de wedstrijdselecties, is een vorige generatie beloftenvolle jongeren in de vergeethoek geraakt. Waar is het misgelopen bij Kawaya, Leya Iseka en co? "Ze proefden van het grote werk, maar konden de volgende stap niet zetten."

We herinneren ons allemaal nog de geweldige invalbeurt van Kawaya op Arsenal, de doelpunten van Leya Iseka in de Youth League, de dribbels van Lukebakio vorig seizoen. Maar net als Bastien en Matthys, ook uitblinkers in de Youth League, zit hun carrière vandaag in een sukkelstraatje. Hoe komt dit?

"Jongens als Kawaya, Leya Iseka en Lukebakio hebben mogen proeven van het grote werk, maar hebben de volgende stap niet kunnen zetten", stelt ook jeugdcoödinator Jean Kindermans vast in Het Laatste Nieuws. "Misschien brachten we te veel jongeren op hetzelfde moment? Maar het is ook zo dat sommigen van hen verblind geraakt zijn door de kansen die ze kregen. Ze vergaten te werken aan hun eigen postformatie."

Dit jaar heeft Anderlecht minder ruimte gemaakt om jongeren te lanceren. "Logisch", vindt Kindermans. Na twee jaar zonder titel telt er dit seizoen maar één ding op Anderlecht. "Het is normaal dat er nu dus even een rem staat op het brengen van jonge talenten. Faes, Vancamp en Svilar zullen nog even geduld moeten hebben."

Kindermans heeft de zware taak om deze jongeren te overtuigen dit geduld op te brengen en niet te zwichten voor een riant, buitenlands aanbod. "Ik verwijs dan naar jongens als Musonda, Henen of Bossaerts. Die vertrokken te snel en hun ontwikkeling stagneerde. Bij ons hadden ze wellicht veel verder gestaan."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.