Hoogste spelerslonen, meeste personeelsleden

WOENSDAG, 16 MAART 2016, 12:13 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het Nieuwsblad pakt vandaag uit met de loonkosten van alle zestien eersteklassers. Weinig verrassend komt Anderlecht uit de bus als de club met de hoogste loonlast. Maar er zijn ook enkele opvallende vaststellingen.

Het Nieuwsblad is in zijn onderzoek erg uitgebreid te werk gegaan. Het brengt zowel de loonkosten voor de spelers als de personeelsleden in kaart en het gaat om bruto-uitgaven. Naast het basisloon tellen ook wedstrijdpremies, vakantiegeld, dertiende maand en groepsverzekering mee. Men beperkt zich niet enkel tot spelers uit de A-kern, maar ook beloften en jongeren met een contract staan in de lijst. Onder personeel vallen de staf en andere betaalde medewerkers binnen de club. Voor de duidelijkheid: het gaat om de cijfers van vorig seizoen.

Met een algemene loonkost van 35.469.377 euro gaf Anderlecht in de voetbaljaargang 2014-2015 het meeste uit van alle eersteklassers. De andere clubs volgen op ruime afstand. Bij Club Brugge bedraagt de loonkost 26,6 miljoen euro en bij Standard 25,5 miljoen euro. Kampioen AA Gent gaf vorig seizoen 13,9 miljoen euro uit aan lonen.

Weinig spelers, veel personeel

Uit de cijfers blijkt dat Anderlecht vorig seizoen 43 'sportbeoefenaars' onder contract had staan en 179 andere personeelsleden. In vergelijking met de andere clubs is dit eerste een erg laag cijfer en dit tweede een erg hoog.

Zo heeft Standard bijvoorbeeld 68 sportbeoefenaars onder contract staan. Genk en Gent hebben er elk 48. Als je de A-kernspelers en uitgeleende spelers van vorig seizoen samentelt, komt je aan veertig personen. Als je weet dat bij de 43 sportbeoefenaars ook jongeren en beloften met een contract zitten, dan fronsen we toch even de wenkbrauwen. Zeker als je weet dat Anderlecht er geen geheim van maakt dat het zijn betere jeugdspelers al een aardig centje toesteekt om hen te kunnen houden.

Of zouden deze laatste bij Anderlecht niet vergoed worden als sportbeoefenaar, maar als personeelslid? 179 personeelsleden is beduidend meer dan de tweede in deze stand. Dat is Standard met 82. Club telde vorig seizoen  72 personeelsleden, Genk 48 en Gent amper 38. Opmerkelijke verschillen.

Hoogste spelerssalaris

Een gemiddelde speler bij een Belgische eersteklasser verdiende vorig seizoen 255.157 euro. In totaal telden de zestien eersteklassers toen 562 contractspelers (dus inclusief jongeren). Bij Anderlecht ligt het gemiddelde salaris het hoogst. Alles samengeteld verdiende een Anderlecht-speler vorig seizoen 600.010 euro.

Club Brugge staat tweede in deze lijst met 450.482 euro en Standard derde met 331.353 euro. Een speler van kampioen AA Gent verdiende vorig seizoen gemiddeld 241.373 euro.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.