Opinie: tijd om Vancamp en Mangala te belonen

WOENSDAG, 9 MAART 2016, 11:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD - WEBSITE - OPINIES

In deze barre tijden zorgen de U19 ervoor dat wij Anderlecht-supporters soms nog eens een leuke avond beleven. Twee spelers hebben tijdens deze Youth League-campagne enorme stappen voorwaarts gezet: Orel Mangala en Jorn Vancamp. Hoog tijd om hen hiervoor te belonen.



Jorn Vancamp is aan een absoluut boerejaar bezig. Op het WK voor U17 in oktober scoorde hij twee keer en in de Youth League zit hij aan zes doelpunten in zes wedstrijden. De 18-jarige aanvaller is een doelpuntenmachine geworden. Vancamp is niet zo fysiek sterk en indrukwekkend als Aaron Leya Iseka vorig jaar, maar hij heeft de gave die een spits moet hebben: op het juiste moment op de juiste plaats staan.

Ook Orel Mangala maakte dit seizoen een enorme progressie. Net als Vancamp schitterde hij op het WK voor U17 en trok hij deze lijn door in de Youth League. Tegen Arsenal was hij de absolute uitblinker. Mangala, die volgende week 18 jaar wordt, kan alle posities op het middenveld aan. Hij kan dribbelen, tackelen en het spel verdelen. Geen wonder dat Dortmund hem tijdens de winterstop wilde halen.

Vancamp en Mangala zijn de meest in het oog springende spelers van deze U19, maar ook centrale verdedigers Nathan de Medina en Wout Faes spelen ijzersterk. Zowel tegen Arsenal als tegen Barcelona de nul houden, doe het maar. De 18-jarige De Medina maakt sinds afgelopen zomer officieel deel uit van de A-kern. Een blessure hield hem lang aan de kant, maar intussen zat hij al twee keer op de bank. Waarom ook hem niet eens een kans tegen?

Wat valt er te verliezen?

Na de schertsvertoningen tegen Waasland-Beveren en Moeskroen-Péruwelz en de prachtprestaties van de U19 in de Youth League pleiten we ervoor om deze jongeren een kans te geven nu zondag tegen KV Kortrijk. Ongetwijfeld krijgen we zondagavond te horen dat de wedstrijd tegen Shakhtar voor vermoeidheid gezorgd heeft. Deze  jonkies hebben twee dagen extra rust, hebben geen vliegreis achter de kiezen en vooral, ze zitten in een positieve flow. Gebruik dat laatste!

Wat hebben we te verliezen? Niet veel. Anderhalf punt. Maar dat zal het verschil niet maken in de eindafrekening. Als je met ‘je sterkste elftal’ 15 keer puntenverlies leidt op 29 wedstrijden, dan zal deze ene keer er nog wel bij kunnen. Dus neen, met enkele debuterende jonkies hebben we echt niet veel minder kans op een overwinning dan met onze ervaren mannen met baarden.

Wat hebben we te winnen? Veel meer:
  • Je geeft de verwende vedetten een krachtig signaal: we blijven jullie schertsvertoningen niet pikken. Jullie geven toe dat het probleem niet bij de coach ligt, maar wel bij jullie. Wel, dan vervangen we niet de coach, maar jullie.
  • Je geeft de jonge spelers een krachtig signaal: Anderlecht geeft wél kansen aan jongeren. Je moet niet, zoals Mangala en Ademoglu, uitwijken naar Dortmund of Schalke 04. Bij Anderlecht zit je veel beter. Dus, beste toptalenten: blijf!
  • Valt het tegen, dan beseffen deze toptalenten dat ze nog een weg af te leggen hebben. Dat ze, in tegenstelling tot wat hun managers beweren en hun entourage gelooft, nog lang geen vedetten zijn. Ze zullen ondervinden waar hun werkpunten liggen en, in de wetenschap dat ze kansen krijgen, er keihard aan werken.

Een kerel als Vancamp voetbalt momenteel op wolkjes en scoort vlot. Okaka zwoegt en Sylla en Ezekiel spelen meer non-matchen dan dat ze doelpunten maken. Dus waarom geen gokje wagen met Vancamp? Wie weet scoort hij wel en blijft hij op zijn wolk tot mei. Een basisplaats hoeft niet, maar een invalbeurt van een half uur kan wonderen doen.

Mangala zouden we wel vanaf de aftrap durven opstellen. Defour is geschorst en Djuricic vermoeid. Laat Mangala en Tielemans hun plaats innemen. En waarom achteraan eens geen kans geven aan De Medina in plaats van Kara Mbodj?

De volle steun van alle supporters hebben deze jongeren sowieso.


Acht u het moment rijp om jongere een kans te geven? En welke dan? En wie moet plaats ruimen? Of vindt u de Youth League een kindertuin en moeten deze tieners nog veel boterhammen eten alvorens we hen voor de leeuwen mogen gooien? Discussieer mee op onder dit artikel.



anderlecht-online forum