Hoe kunnen Büttner en Djuricic hun dip overwinnen?

DINSDAG, 1 MAART 2016, 07:40 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Alexander Büttner en Filip Djuricic begonnen sterk aan hun avontuur bij Anderlecht, maar nu kennen ze een terugslag. Niet abnormaal, zeggen sportwetenschappers. Maar hoe moet Anderlecht hen hierover helpen?

Fysiek: individueel programma

"Voor mij ligt de sleutel bij een individueel programma", zegt professor trainings- en bewegingsleer Werner Helsen van de KU Leuven. "Roteren kan helpen en dan spreek ik niet alleen over hen eens een wedstrijd rust gunnen. Ik heb het ook over de trainingen. Je moet per speler kijken welk programma het best is."

De snelheid waarmee een speler zijn ritme hervindt na enkele maanden inactiviteit, hangt volgens Helsen af van drie factoren: "Ten eerste het type lichaam. Een tengere speler is sneller terug op niveau. Ten tweede de lichaamssamenstelling met het vetpercentage. Ten derde de maximale zuurstofopname. En ten vierde de trainingsstatus. Trainde hij gewoon de voorbije maanden, volgde hij een gezonde eet- en leefhygiëne."

Mentaal: neem rust

Ook op mentaal vlak is het belangrijk om te roteren. "Als een speler moe is, presteert hij minder en dat heeft invloed op zijn mentale toestand", zegt sportpsycholoog Jef Brouwers. "Als je een speler aan de kant laat om hem fysiek fris te houden, is het belangrijk dat hij hier mentaal mee kan omgaan."

Brouwers ziet ook een psychologische verklaring voor het sterke begin van Djuricic en Büttner. "Mogelijk konden ze hun fysieke vermoeidheid camoufleren en compenseren door wilskracht. Dit kan echter niet blijven duren."



anderlecht-online forum