Opinie: de juiste profielen

DINSDAG, 2 FEBRUARI 2016, 11:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEBSITE - OPINIES De transferperiode zit erop, tijd om een balans op te maken. Anderlecht trok vier spelers aan en hoewel elke transfer een gok is, willen we de vier nieuwe jongens positief benaderen. Er zijn voldoende redenen om te geloven dat het stuk voor stuk voltreffers kunnen zijn.

Net als het uwe, is ook ons bestaan als Anderlecht-supporter momenteel niet al te rooskleurig. We zouden de vier nieuwe jongens met argwaan kunnen bekijken en afkraken nog voor ze een kans hebben gekregen, maar dat gaan we niet doen. We gaan onze roze bril even opzetten, al blijven we realistisch.

Laat ons starten met te zeggen dat Anderlecht versterking haalde voor elke positie waar dit nodig was. Een rechtsback was topprioriteit. Na het uitvallen van Obradovic mocht er ook een tijdelijke oplossing komen voor links achteraan. Centraal op het middenveld ontbrak een stand-in voor Dendoncker. Achter de spitsen kan dit elftal nog wat finesse en creativiteit gebruiken. Galhardo, Büttner, Badji en Djuricic voldoen aan het gezochte profiel. Deze transfers getuigen van ambitie. Weliswaar op korte termijn, maar goed.

Galhardo en Badji kwamen definitief, Büttner en Djuricic op huurbasis. De eerste twee zijn relatief onbekend, maar speelden in 2015 zo goed als alles. Aan ritme ontbreekt het hen niet. In zijn eerste wedstrijd werd duidelijk dat Galhardo de Belgische manier van voetballen nog onder de knie moet krijgen, maar wie wordt uitgeroepen tot de beste rechtsback van Brazilië, zou de capaciteiten moeten hebben om dit snel te doen. Badji kennen we niet, maar met Başakşehir staat hij wel mooi derde in Turkije.

Geen Marin of Rolando

Büttner en Djuricic zijn twee grote namen, maar speelden de laatste tijd niet al te veel. En ging Anderlecht geen spelers halen die onmiddellijk een meerwaarde zijn? De link met Rolando en Marin is snel gelegd, maar er zijn voldoende redenen om aan te nemen waarom het met deze twee anders wordt:

Marin had door blessures amper gespeeld, Büttner en Djuricic zijn lichamelijk wel helemaal in orde. Büttner speelde in Rusland niet omdat Dinamo Moskou zijn dure buitenlanders wilde lozen. Djuricic paste niet in de plannen van Benfica-coach Rui Vitória. Anders dan Marin was Rolando vorig jaar fysiek wel in orde. Hij speelde enkele erg sterke wedstrijden, maar het probleem was dat hij niet met de volle goesting bij Anderlecht zat.

Want niet onbelangrijk: Rolando sprak Portugees, terwijl Büttner en Djuricic beide het Nederlands machtig zijn. Hun integratie zal hierdoor vlot verlopen. Bovendien heeft Anderlecht altijd een goede band gehad met Serviërs. Büttner vindt met Nuytinck een landgenoot terug die hem ongetwijfeld wegwijs zal maken in Brussel.

Büttner en Djuricic missen dus enkel wedstrijdritme. De hamvraag is hoeveel tijd ze nodig hebben om dit te verzamelen. Djuricic werd vorige vrijdag tegen STVV meteen voor de leeuwen gegooid en Büttner wacht nu vrijdag tegen KV Mechelen wellicht hetzelfde lot. Dat is een goede zaak. Zo weet hij meteen dat Anderlecht vol op hem rekent en hij niet de tijd mag nemen om rustig op te bouwen. Hetzelfde geldt voor Djuricic. In zijn eerste twintig minuten liet de Serviër aardige dingen zien, daarna viel hij net als heel Anderlecht terug. Als hij iedere wedstrijd een stap vooruit zet, gaan we tegen de play-offs van hem de acties zien die we van een Anderlecht-speler willen zien.

Geen excuses meer 

Met deze transfers geeft het bestuur aan Besnik Hasi te steunen en te geloven dat hij de geknipte man is om Anderlecht naar een nieuwe landstitel te leiden. Maar dit legt wel alle kaarten in de handen van Hasi: hij heeft nu geen excuses meer. Met deze versterkingen kreeg hij wat hij wilde, nu is het aan hem.

Hasi heeft nu voldoende opties om in een duidelijk systeem te gaan voetballen waarbij voor elke positie een waardige vervanger klaarstaat. Geen jonkie, maar iemand met ervaring, wat hij vroeg. Als er twee of drie spelers out zijn, kan hij niet langer het excuus inroepen dat hij moet schuiven of jongens opstellen die niet helemaal fit zijn.

Toen Herman Van Holsbeeck vorige week de vraag kreeg of Djuricic geen nieuwe Marin zou worden, stelde hij voor om de rekening op het einde van het seizoen te maken. Dat willen we doen. We willen de vier nieuwkomers alle krediet geven, de coach en de spelersgroep de steun waar ze om vragen. Ondanks alles zit Anderlecht nog mooi in het spoor van Gent en Club Brugge. Er is nog niets verloren. Maar nu willen we de prestaties en resultaten wel in stijgende lijn zien gaan. En als in mei blijkt dat aanwinsten, spel en/of resultaten niet zijn wat ze moesten zijn, dan hopen we dat het bestuur ook effectief de rekening maakt en conclusies trekt.

 



anderlecht-online forum