Opinie: het Gentse sprookje

DONDERDAG, 17 DECEMBER 2015, 19:42 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES AA Gent is de eerste Belgische club die de tweede ronde van de Champions League bereikt sinds Anderlecht in het seizoen 2000-2001. Waarom kunnen de Oost-Vlamingen wat paars-wit al anderhalf decennium niet meer lukt? 
 

“Gent is een verdiende kampioen, maar ze gaan zich belachelijk maken in de Champions League”, moet zowat de vaakst gebruikte zin zijn geweest eind mei dit jaar.  Een paar maand later hebben de Gentenaars doodleuk tien punten verzameld en zo Olympic Lyon en Valencia uitgeschakeld

​Aanvoerder en toekomstige gouden schoen Sven Kums haalde zelfs het UEFA-elftal van de groepsfase. Gent haalde hem in juli 2014 voor anderhalf miljoen euro weg bij Zulte Waregem. Minder dan wat Anderlecht een maand later aan Essevee betaalde voor… Ibrahima Conté.

​Tien van de elf Gentenaars die op speeldag zes Zenit Sint-Petersburg klopten, werden allemaal samen gehaald voor 4,7 miljoen euro. * Bij de laatste herberekening door Transfermarkt.de werd hun collectieve marktwaarde op 36,2 miljoen euro geschat. Bijna acht keer zoveel dus.

Gent had op dat moment trouwens amper één op negen in de Champions League. Hun waarde ligt intussen nog een pak hoger.

Het volledige basiselftal van Hein Vanhaezebrouck kostte dus een pak minder dan wat Anderlecht aan Steven Defour of zelfs aan het trio David Pollet - Fede Vico – Ibrahima Conté betaalde.


Natuurlijk zijn sprookjes zeldzame succesverhalen. Als Anderlecht dezelfde tien spelers had gekocht, zouden er wellicht acht of negen geflopt zijn. Bij paars-wit krijg je namelijk niet de aanpassingsperiode die je de vorige jaren wel kreeg bij Gent. 

Maar sprookjes bevatten levenslessen en moralen. Als Gent zonder één jeugdproduct en met minder dan vijf miljoen euro een ploeg kan smeden die de 1/8e finale van het kampioenenbal bereikt… Waar moet de lat dan liggen voor Anderlecht?

Hoog. En al zeker een stuk hoger dan excuses over de budgetten van de Europese topclubs. Winnaars hebben een plan. Verliezers een excuus. Het Gentse plan is meer dan geslaagd en de paars-witte excuses zijn stilaan op.

We schreven al in augustus dat Anderlecht met de huidige kern naast de titel zou grijpen en de eerste maanden van het seizoen hebben onze verwachtingen jammer genoeg niet bijgesteld. De knappe kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League ten spijt.

Anderlecht heeft geen andere keuze dan zich volgende maand te versterken. Bij Anderlecht-online zit u de komende anderhalve op de eerste rij om te ontdekken of het paars-witte bestuur een sprookje, een saai boek of een horrorverhaal in petto heeft.

Welke speler(s) moet Anderlecht in januari naar het Astridpark halen? Laat het ons alvast weten via [email protected]

* Stefan Mitrovic wordt gehuurd met een aankoopoptie.
 
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.