Anderlecht wint en neemt lot in eigen handen

DONDERDAG, 26 NOVEMBER 2015, 20:52 - Garrincha

WEDSTRIJDEN"We gaan naar Monaco om te winnen", sprak Herman Van Holsbeeck gisteren stoere taal. Maar zijn manschappen hielden woord. Hoewel paars-wit een moeilijke avond kende, won het met 0-2. Winst in de slotwedstrijd tegen Qarabag volstaat voor Europees overwinteren.

In een bijna leeg en sfeerloos stadion begon Anderlecht matig aan de wedstrijd. Dat ze achttien dagen geleden hun vorige wedstrijd speelden, was eraan te zien. Al na zeven minuten kwam paars-wit goed weg toen Pasalic een erg grote kans net naast plaatste. Monaco nam de partij in handen en creëerde meerdere kansen.

Meer dan een schotje van Dendoncker kon Anderlecht hier niet tegenover plaatsen. De backs hadden het moeilijk en Proto moest meermaals zijn handschoenen nat maken. Een 0-0-stand bij de rust leek logisch, tot Gillet uit het niets paars-wit op voorsprong knalde. Een afvallende hoekschop kwam op de rand van de zestien voor zijn rechter en Gillet trapte zijn derde doelpunt van deze campagne tegen de netten :0-1.

Ondanks de voorsprong veranderde het spelbeeld na de rust amper. Een gezapige pot voetbal en Monaco dat Anderlecht op de eigen helft hield. Het spel werd wel bitsiger en er vielen enkele gele kaarten. In de omschakeling probeerde Anderlecht gevaar te creëren. Daarvoor bracht Hasi de snelle Ezekiel en Acheampong in de ploeg. Dit loonde: Acheampong pikt de bal uit de lucht en trapt het leer voorbij Subasic: 0-2. In de tribune juichen Paul Van Himst en Eddy Merckx.

Amper een minuut na het doelpunt van Acheampong behoedde Proto Anderlecht voor de aansluitingstreffer. De aanvoerder speelde een sterke wedstrijd en bracht meermaals gepast redding op pogingen van de thuisploeg. In de slotfase probeerde Monaco nog, maar zonder succes. Anderlecht boekte zijn broodnodige uitoverwinning en mag dromen van Europees overwinteren. Het enige wat het dan moet doen, is thuis winnen tegen Qarabag.