Anderlecht stoot door na thriller (1-1)

DONDERDAG, 21 FEBRUARI 2008, 22:39 - Sporzafanaat

Anderlecht heeft zich na een ware thriller gekwalificeerd voor de 8ste finales van de UEFA Cup. Het speelde 1-1 gelijk tegen Bordeaux in een wedstrijd die bol stond van de kaarten en de opwinding.

Anderlecht vatte de wedstrijd aan met Gillet op het middenveld en Akin als diepe spits. Ahmed Hassan zat zoals aangekondigd op de bank. Bordeaux, dat moest scoren om door te stoten, begon het gretigst aan de wedstrijd.

In de 6de minuut moest Zitka voor het eerst tussenbeide komen. De Tsjech moest een voorzet van Obertan klemmen, voor deze gevaarlijk kon worden. De wedstrijd ging snel over en weer en de meeste druk kwam van Bordeaux. Voor Anderlecht werd het een kwestie om het eerste half uur zonder kleerscheuren door te komen.

Op het half uur beging Roland Juhasz een stevige overtreding op een doorgebroken Bordeaux-speler. De Hongaar kwam goed weg met geel, maar de Turkse scheidsrechter gaf ook Zitka en Ramé een gele kaart wegens protest.

Drie minuten later kon Anderlecht voor het eerst een aanval in elkaar steken en het was meteen raak. Thomas Chatelle kon tegen de gang van het spel in de 0-1 binnentrappen na een actie van Boussoufa en Akin. Vijf minuten voor de rust kreeg opnieuw Chatelle een kans op de 0-2, maar de middenvelder kraakte zijn schot. Gillet kreeg nog geel voor het hinderen van Ramé, de doelman van Bordeaux.

Stand bij de rust: 0-1 in het voordeel van paars-wit.

Na de pauze verschenen dezelfde elf spelers op het veld. Bordeaux kreeg al meteen een kans, maar het schot van Obertan ging hoog over het doel van Zitka. Vijf minuten na rust grijpte Bordeaux-trainer Laurent Blanc in. Sterspelers Micoud en Cavenaghi kwamen erin voor Bellion en Alonso.

Even later lanceerde Biglia Boussoufa. De Nederlandse Marokkaan ging vol zelfvertrouwen zelf zijn kans, maar Ramé was bij de pinken. Na een uur spelen ging ook Jacobs voor het eerst wisselen en Mpenza kwam in de plaats van Chatelle. Diezelfde Mpenza kon bijna de 0-2 scoren, maar Ramé stond goed geplaatst en kon de bal knap uit zijn doel houden.

Ongeveer 20 minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Africa Cup winnaar Ahmed Hassan in de ploeg voor Serhat Akin. Opdoffer voor Anderlecht: Cavenaghi kreeg teveel vrije ruimte in de grote rechthoek en kon de gelijkmaker binnen trappen: 1-1. Direct na het doelpunt beging Tremoulinas een zware fout op Gillet en werd met rood van het veld gestuurd.

Bordeaux putte moed uit het doelpunt en kwam weer opzetten. In het slotkwartier waren er nog enkele hete standjes aan beide kanten. Chalmé kreeg nog een tweede gele kaart in de slotminuten en Bordeaux moest de wedstrijd volmaken met negen. Anderlecht hield makkelijke stand en mag zich opmaken voor een dubbele confrontatie tegen Bayern Munchen.