Betere beveiliging

ZATERDAG, 1 SEPTEMBER 2001, 00:01 - Newssystem
Anderlecht-Online No Image Found

Burgemeester Simonet, voorzitter Vanden Stock en manager Verschueren hebben vrijdag nieuwe maategelen bekendgemaakt die getroffen zijn om de veiligheid in het stadion te versterken tijdens risicowedstrijden.


Het gaat in totaal om een bedrag van 25 miljoen frank (0,62 miljoen euro) aan investeringen: 6 miljoen voor de installatie van een nieuwe commandopost, 16 miljoen voor verbeteringen aan de tribunes en 3 miljoen voor aanpassingen aan de parkings.
Er komen glazen barri?res om een bestorming van het veld te voorkomen. Het stadion wordt beter toegankelijk gemaakt voor gehandicapten. Er wordt meer politie ter beschikking gesteld. In totaal zullen zo'n 700 personen ingezet worden bij grote wedstrijden van Sporting om zowel de veiligheid van de toeschouwers als die van de buurtbewoners te waarborgen. Tijdens risico-matchen zullen 120 agenten van de lokale politie in het stadion de veiligheid verzekeren. Hun opdracht bestaat erin elke mogelijkheid tot 'contacten' tussen rivaliserende groepen te voorkomen. Om de politiemannen te helpen, worden meer dan 90 stewards opgesteld aan de ingang van het stadion voor een eerste controle op spullen die supporters naar binnen willen nemen, evenals aan de ingangen van alle compartimenten van de tribunes.
Buiten het stadion zullen een 450-tal federale politiemannen, uitgerust met speciale middelen (10 waterkanonnen) en zowat 40 'eenheden' van de bereden politie aanwezig zijn. In sommige gevallen is de inzet voorzien van een helikopter om de bewegingen van de supporters te volgen. Om harde kernen scherper in het oog te houden, zullen 8 'spotters' (politiemannen in burger) zich onder de menigte begeven om de als gewelddadig bekend staande supporters te volgen in hun verplaatsingen binnen het stadion en in de omgeving.
Bij belangrijke ontmoetingen zal de federale politie het uit een tiental manschappen bestaande "Mike"-peloton inzetten voor het escorteren van harde kernen als die zich voor of na de match in de stad verplaatsen. Daarbij komen nog eens 15 agenten van de lokale politie die worden ingezet voor het in goede banen leiden van het verkeer rond het stadion. Onder hen zullen twee patrouilles wildparkeerders aanpakken. Zes politiemannen met de motorfiets begeleiden de autocars met de spelers en die met supporters. Voortaan dienen Anderlecht-supporters uitgang 14 van de Brusselse ring te gebruiken terwijl die van de tegenstrever uitgang 15 dienen te nemen.
Al die veiligheidsmaatregelen worden geleid vanuit de nieuwe commandopost, die zopas ge?nstalleerd is op de 5de verdieping. Daar komt een staf te zitten bestaande uit een officier van de lokale politie en een officier van de federale politie, maar ook vertegenwoordigers van andere veiligheidsdiensten zoals de brandweer, het Rode Kruis en de MIVB. De nieuwe conventie inzake de verplichtingen van Sporting tijdens voetbalwedstrijden in het Constant Van den Stockstadion bevat diverse nieuwe bepalingen. Zo zullen supportersbussen binnen de omheining van het stadion aankomen, om elke confrontatie met de Anderlechtfans te vermijden. De verkoop van kaartjes zal 72 uur voor het begin van de match worden afgesloten.



anderlecht-online forum